Pages
▼
 
  
 
 
Resepi Asam Pedas

  - 1 ekor ikan patin/tenggiri (atau apa2 ikan, ikut selera) 
- 4 ulas bawang merah-ditumbuk 
- 3 ulas bawang putih-ditumbuk 
- 2cm kunyit hidup-ditumbuk 
- 1 btg serai dititik 
- 3 btg daun kesum 
- 1 bunga kantan-dibelah dua 
- 1/2 mangkuk kecil air asam jawa 
- 3-4 sudu besar cili kering yg dimesin 
- 1 1/2 mangkuk kecil air biasa 
- garam dan gula (ikut rasa) 
- minyak masak 
- sedikit belacan (optional-ada yg x makan belacan) 
    Cara-cara 
 -    Panaskan minyak, masukkan serai, cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tumis hingga naik bau.  
-    Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.  
-    Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.  
-    Masukkan ikan, garam dan gula. Biar hingga masak ikan dan boleh lah dihidangkan.  
    Tag
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No comments:
Post a Comment